Clinica Vip Consult vă propune o varietate de analize de laborator care ajută la diagnosticarea, monitorizarea și prevenirea diferitelor afecțiuni. Aceste analize sunt esențiale pentru evaluarea stării de sănătate și pentru recomandarea unor tratamente adecvate. Iată câteva dintre analizele de laborator frecvent realizate în clinica noastră:
- Analize hematologice: -Hemoleucograma completă (numărul de celule sanguine, hemoglobină, hematocrit, leucocite, trombocite, etc.); –Viteza de sedimentare a eritrocitelor (VSH): test care măsoară inflamația din organism;–Profilul coagulării: teste precum timpul de protrombină (TP), timpul de tromboplastină parțial activat (aPTT), INR, care evaluează coagularea sângelui.
- Analize biochimice:-Profilul hepatic: teste pentru a evalua funcția ficatului, cum ar fi ALT, AST, bilirubina totală și directă, fosfataza alcalină; –Profilul renal: teste pentru evaluarea funcției rinichilor, incluzând creatinina, ureea, acidul uric;-Glicemie și testul HbA1c: măsoară nivelul de glucoză din sânge și monitorizează controlul diabetului pe termen lung; –Lipide: colesterol total, HDL, LDL și trigliceride pentru evaluarea riscului cardiovascular; –Electroliți: nivelul de sodiu, potasiu, calciu și magneziu din sânge.
- Analize hormonale: Hormonii tiroidieni: TSH, T3, T4 pentru evaluarea funcției tiroidiene; –Hormoni sexuali: estrogen, progesteron, testosteron, FSH, LH; –Hormoni suprarenali: cortizol, aldosteron, DHEA.
- Analize pentru infecții și microbiologie:-Cultura bacteriană: pentru identificarea bacteriilor patogene și teste de sensibilitate la antibiotic; –Testarea pentru virusuri: de exemplu, teste pentru HIV, hepatită B și C, citomegalovirus (CMV), virus Epstein-Barr (EBV); –Analize pentru paraziți: -examenul scaunului pentru identificarea paraziților intestinali; –Teste de depistare a infecțiilor fungice.
- Analize pentru markeri tumorali: teste pentru identificarea markerilor tumorali specifici pentru diferite tipuri de cancer, cum ar fi: CA 125 (cancer ovarian), PSA (antigenul specific prostatic), CEA (antigen carcinoembrionar), AFP (alfa-fetoproteina).
- Analize imunologice și autoimune: -Anticorpi anti-nucleari (ANA): test pentru boli autoimune precum lupusul; –Factorul reumatoid: -folosit în diagnosticarea artritei reumatoide; teste pentru boli autoimune: de exemplu, pentru tiroidita Hashimoto, boala celiacă, etc.; –Testele pentru infecții virale autoimune.
- Analize de urină: -Examen microscopic și fizico-chimic al urinei: evaluarea pentru infecții urinare, prezența proteinelor, glucozei, sângelui sau cristalelor; –Urocultura: pentru identificarea bacteriilor sau altor microorganisme în urină; –Analize pentru markerii de leziuni renale (de exemplu, microalbuminurie).
- Analize genetice și de ADN: –Teste pentru identificarea riscurilor genetice de boli ereditare sau cancere; –Testarea pentru sindromuri genetice (ex. Sindromul Down, Sindromul Turner, etc.);-Teste de paternitate și relaționare genetică.
- Analize de vitamină și minerale: -Deficiențe de vitamine: de exemplu, vitamina D, B12, acid folic; –Minerale: de exemplu, fier, zinc, cupru.
- Teste pentru alergii:- Teste cutanate pentru alergii sau analize de sânge pentru IgE specifice alergiilor la polen, praf, alimente, etc; –
- Analize pentru toxicologie: -Detectarea substanțelor toxice în sânge sau urină, cum ar fi droguri, alcool, metale grele.