Ce este nutriția și de ce contează?
Nutriția, hrana sau hranirea este furnizarea de materiale – alimente – necesare organismelor pentru a rămâne în viață. Alegerile noastre alimentare ne afectează sănătatea și de aceea se spune: „suntem ceea ce mâncăm”.
O alimentație bună este o parte importantă a unui stil de viață sănătos. Combinată cu activitățile fizice, dieta noastră poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase, reducând riscul de a dezvolta boli cronice și promovând sănătatea noastră generală.
Care este impactul nutriției asupra sănătății?
Milioane de oameni suferă de diferite forme de malnutriție. Potrivit OMS, în prezent, în India, 1,9 miliarde de adulți sunt supraponderali sau obezi, în timp ce 462 de milioane sunt subponderali. Dintre copii, 52 de milioane de copii sub cinci ani suferă de emaciare, avand o greutate mică.
După cum am menționat mai devreme, alimentația este o parte critică a sănătății și dezvoltării noastre. Malnutriția, sub orice formă, reprezintă amenințări la adresa sănătății umane. Astăzi, lumea se confruntă cu o povară dublă a malnutriției, care include atât subnutriția, cât și supraponderalitatea, în special în țările cu venituri mici și medii.
O nutriție bună este direct legată de sănătatea îmbunătățită a mamei, sugarului și copilului, a unui sistem imunitar mai bun, a sarcinii și a nașterii mai sigure, a riscurilor reduse de boli netransmisibile (cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare) și o longevitate sporită. Copiii mai sănătoși învață mai bine. Persoanele care beneficiază de o nutriție adecvată sunt de obicei mai productive.
Astfel, legătura dintre o alimentație bună și o greutatea sănătoasă, riscul scăzut de boli cronice și sănătatea generală este prea importantă pentru a fi ignorată.
Luând măsuri pentru a mânca sănătos, vă veți asigura că aveți acces la nutrienții de care corpul dumneavoastră are nevoie pentru a rămâne activi, sănătosi și puternici.
Clinica noastra va ofera programe de nutritie personalizata pentru a preveni si trata afectiunile, pentru a optimiza starea de sanatate, pentru a echilibra flora intestinala si microbiomul.
SOLICITA O PROGRAMARE!
Pentru mai multe informatii, va invitam sa participati la seria de seminarii “NUTRITIA-CALEA SPRE VINDECARE”.
Taxa program si facilitati de plata:
- pretul seminarului este de – RON/seminar
- taxa se va achita in contul: Clinica Medicala VIP CONSULT RO20BTRL04801202879301XX, Banca TRANSILVANIA, Sucursala Soseaua Chitilei
- locatia: Bucuresti- va fi stabilita ulterior in functie de numarul participantilor
Lector: Nutritionist DANIELA NICHITA
Inscrieri: Tel: 0742956817-doar prin sms, mail: cm.vip.consult@gmail.com, http://vip-consult.ro/seminarii/
SOLICITA PROGRAMARE
TERAPIA ORTOMOLECULARA
Termenul “ortomolecular” – tradus mot-a-mot inseamna “molecula corecta”, iar termenii de „substanta vitala corecta” au fost popularizati de bio-chimistul american prof. Dr. Linus Pauling (1901 – 1994). Detinator a doua premii Nobel, acesta a formulat inca din 1968 urmatorul principiu de baza: “Medicina ortomoleculara serveste mentinerii unei bune stari de sanatate si tratarii bolilor prin modificarea concentratiilor substantelor din organismul uman, care in mod normal ar trebui sa fie prezente in corp si care sunt necesare starii de sanatate”.
Fiecare persoana este indemnata sa consume regulat si echilibrat substante microvitale, in cantitati corespunzatoare, substante care ar trebui sa se regaseasca in celulele organismului sau. Numai asa poate fi asigurat un metabolism fara probleme si o functionare optima a organismului uman. Astfel, punctul central al medicinii ortomoleculare, pe langa prevenirea bolilor este si stabilirea microsubstantelor vitale necesare pentru tratarea afectiunilor.
Conceptul ‘’ortomolecular’’ a pus bazele științifice unei noi direcții în medicină, direcție definită ca: asigurarea unui mediu molecular optimal celulelor organismului (5).
Substanțe folosite și domeniile de aplicabilitate
Substanțele utilizate în medicina ortomoleculară pot fi împărțite în următoarele categorii:
Vitamine: vitamina A, complexul vitaminic B: vitamină B1, B2, B3, B5, B6, acidul folic denumit și vitamina B11 sau vitamina B9 (în Germania, Franța și SUA), B12, vitaminele C, D, E, K;
Minerale: Kalium, Magnesiu, Calciu, Fier, etc;
Oligoelemente: Iod, Zink, Cupru, Selenium, etc;
Fitonutriente: Gingko Biloba, Ginseng, Silimarina, Spirulină, Salvestrol, Serenoa Repens, Echinacea, Curcumină, Cranberry, Cordyceps, Păducel, Pycnogenol, Orez roșu fermentat, Ashwaganda, Valeriana, etc;
Acizi grași: omega-3 polinesaturati (EPA, DHA, ALA), acizii grași din uleiul de Borrago Officinalis, din uleiul de Luminița nopții, etc;
Aminoacizi: Arginină, Carnitina, Colină, Cysteina, Glutamină, Lysina, Metionină, Leucină, Isoleucina, Valină, Tryptofan, 5-HTP, SAMe, Taurină, etc;
Antioxidanți: Coenzyma Q 10 (sub formă să oxidata-Ubiquinone și forma sa redusă- Ubiquinol), Resveratrol, Glutathion, acid Alfa-lipoic, etc;
Prebiotice (fibre alimentare și hidrați de carbon nedigerabili), Probiotice (bacterii vii) și Synbiotice (produse ce conțin pre- și probiotice);
Alte substanțe: Glucosamina, Condroitina, MSM (methyl- sulfonyl- metan), Melatonină, etc.
În maniera de tratament ortomolecular principala prioritate o constituie aprovizionarea cât mai mult posibilă a organismului cu substanțe nutriționale utile care să provină dintr-o alimentație sănătoasă. Alimentația sănătoasă presupune o proporție echilibrată între macro-și micronutriente precum și un aport energetic corelat cu vârstă și nivelul de activitate, ambele suprapuse peste eventualele comorbidități.
Nu întotdeauna însă alimentația singură poate acoperi necesarul energetic și nutrițional al organismului aflat în diferite faze de evoluție. Cel mai cunoscut exemplu în acest sens este cel al suplimentării cu acid folic în cazul femeilor care vor să devină mame. Suplimentarea cu acid folic în doze joase de 0,4- 0,5 mg pe zi reduce riscul nașterii unor copii cu defecte de tub neural (spina bifida). Pentru aceste doze joase de acid folic nu sunt cunoscute efecte adverse nici asupra fătului și nici asupra viitoarei mame.
Deficiențele prelungite de micronutriente și disbalansul în proporția macronutrientelor pot conduce la apariția modificărilor metabolice.

Micronutrientele sunt reprezentate de vitamine, minerale și oligoelemente.
Macronutrientele sunt reprezentate de proteine, hidrați de carbon și lipide.
Pentru corectarea dezechilibrelor micro- și macronutriționale se pot folosi, alături de o alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos și suplimente nutriționale autorizate pe piață.
Scopul utilizării suplimentelor nutriționale este de a preveni apariția unor boli sau de a îmbunătăți evoluția și prognosticul bolilor deja instalate. De menționat că tratamentele ortomoleculare (ca și toate celelalte modalități de tratament complementar) nu se adresează situațiilor acute. Efectul tratamentelor ortomoleculare se observă în timp și nu se instalează niciodată rapid. Ținta tratamentului ortomolecular nu este combaterea simptomelor ci corectarea substratului și a factorilor care au generat simptomele. Substanțele utilizate în terapiile ortomoleculare au puține efecte adverse. Dacă sunt raportate efecte adverse acestea sunt în principal generate prin depășirea dozelor recomandate.
Terapiile ortomoleculare pot fi folosite cu succes alături de terapiile alopate, îmbunătățindu-le rezultatul. Există și cazuri când suplimentele nutriționale pot interacționa cu medicația alopată; de aceea medicul trebuie complet informat asupra combinațiilor folosite.
Niciodată un tratament ortomolecular nu poate fi utilizat în locul unui tratament alopat, mai ales în situațiile acute.
Câteva din domeniile de aplicabilitate ale medicinei ortomoleculare sunt:
– Sindromul de Burn-Out (stresul cronic, prelungit sau epuizarea suprarenală) și managementul stresului
– Disbalansul hormonal la femei și bărbați
– Prevenția nutrițională în bolile degenerative și cardio-vasculare
– Alimentația, stilul de viață și îmbătrânirea sănătoasă
– Disbalansul microbiomului gastro-intestinal
– Alergiile și intoleranțele alimentare
– Fibromialgia
– Sindromul de oboseală cronică
– Tulburările somnului
Maniera de tratament ortomolecular este o manieră integrativă, clinica noastra abordând printr-o terapie individualizata, atât componenta somatică cât și pe cea emoțională.